PATRIMONIUL CONSTRUIT
Comuna Frumoasa, în județul Harghita, este o veche așezare secuiască, a cărei imagine a fost modelată și de grupul etnic armean care s-a stabilit aici în secolele XVII-XVIII. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, biserica lor din apropierea pieței și casele lor rezidențiale și comerciale au transformat satul, care anterior avea numai o singură stradă de-a lungul unui pârâu, într-un adevărat ”târg” (aici în sensul: o așezare omenească mai mică decât un oraș și mai mare decât un sat). Partea caselor care se uita spre stradă adăpostea de obicei ateliere și unități comerciale.
După cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare parte a averii proprietarilor de case și a comercianților armeni a fost naționalizată, iar aceștia au fost plasați în domicilii obligatorii și puțini dintre ei s-au întors în sat. În timpul comunismului, casele familiilor armenești naționalizate au fost folosite ca ateliere cooperatiste, brutării, magazine, maternități, cămine pentru muncitori sau cămine de bătrâni.
Unele dintre casele din piața principală au fost restituite în natură după căderea comunismului din 1990, în timp ce alte proprietari de clădiri au primit despăgubiri.
Vedere din Frumoasa, str. Mihăileni – 2023 | Foto: Daczó Dénes
Clădirile din centrul satului de astăzi, împreună cu Biserica Catolică Armeană, Casa Memorială Armeană, Cazinoul Armean (în prezent Centru Cultural) și Grădina Cazinoului alcătuiesc un mic complex urban coerent. Primăria satului se află, de asemenea, într-o veche casă armenească, fosta casă a lui Andor Zakariás.
Atât clădirile publice, cât și casele negustorilor armeni conțin nenumărate elemente arhitecturale demne de a fi conservate: coșuri speciale, grinzi sculptate, inscripții, ferestre și uși originale, elemente din fier forjat, jaluzele vechi, decorațiuni din stuc pe fațade.
Datorită atitudinii înțelegătoare și sensibile a proprietarilor, a administrației locale și a primarului Tibor Ferencz, majoritatea clădirilor valoroase din centrul satului au fost renovate în ultimele două decenii.
DACZÓ KATALIN